Bőrvésés

Tomthom Leather - Álmok bőrbe vésve

"A semmiből jött és egy életre beleszerettünk!"


... Megyek fel a lépcsőn, és már messziről érzem a cserzett bőr semmihez sem hasonlítható, finom illatát. Látom lelki szemeim előtt, ahogy a megrendelőink is az orruk elé emelik a terméket, és csukott szemmel megízlelik illatát. Még néhány lépcsőfok, de gondolataim már a műhelyben vannak. Suttog hozzám, édesen becéz - már vártam rád. Bele simul a kezembe, bizsereg a tenyerem alatt. Mintha ezer éve ismernénk egymást... ez az életünk ...


A bőr bűvöletébe egy véletlen folytán csöppentünk bele. Azon szerencsés emberek közé tartozunk, akik elmondhatják, hogy megtalálták azt, amire hivatottak megszületni a föld nevű bolygón. Imádjuk csinálni. Ez a szenvedélyünk, ez a tűz hozott minket ide.

Nem vagyunk bőrművesek, nem tanultuk ezt a csodálatos hivatást. Művészek vagyunk, akik bele szerettek a bőrbe. Vagy a bőr szeretett belénk? És hogy ez a szerelem mit is takar? Utazz velünk pár percre, és éld át, ami a mindennapi csodáink része. Megtudhatod, milyen egy alkotásnak a bőrvéső műhelyében egy álomból megszületnie.

Matyó mintás tolltartók
Matyó mintás tolltartók


Tervezés: A megrendelővel megbeszéljük, mi a konkrét elképzelése. Itt derül ki, milyen méreteket kap a kívánt tárgy, milyen színben, milyen grafikával, stb kell elkészülnie. Sok esetben mi készítjük el a rajzolatot. Ez azért különleges és izgalmas, mert sokan itt szembesülnek vele, hogy például egy táska mérete, színe, rá vésett grafika tényleg csak a megálmodóján múlik.

Szabás : A jól megvilágított asztalra kiterítjük a kívánt vastagságú bőrt. Nagyon aprólékosan kézzel és szemmel is átvizsgáljuk, hogy ne legyen karcos vagy sérült. Nagyon fontos, hogy csak hibátlan bőrrel dolgozzunk. Egy éles szikével ezután kiszabjuk a táskához, pénztárcához, vagy bármi egyéb tárgyhoz a bőrt.

Rajzolás: A megrendelő által kért mintát fel kell rajzolni a bőrre. Ezt minden esetben vizes bőrre történik. Nagyon ügyelünk rá, hogy ne vizezzük túl a bőrt. A rajzolás a minta összetettségétől függően akár több óra is lehet. Maga a rajzolás olyan, mintha levelet írnánk. Finoman nyomva a ceruza hegyét visszük fel a véset körvonalát a bőrre. Ez azért jó, mert a rajzolat nagyon halványan ott marad a bőrön örökre, így ha bármi közbe jönne, mindig vissza lehet térni a munkához.

Vágás, vésés: Szeretünk vésni. Ilyenkor a szemünk láttára telik meg az alkotás élettel. Suttogunk a bőrhöz, becézve szeretjük. Csodálatos élmény, ahogy a semmiből kiemelkedik egy apró csoda.

Fontos megjegyezni, hogy a natúr bőr nagyon érzékeny és finom anyag. Éppen ezért nagy körül tekintéssel dolgozunk vele. Akár a kisujj körme is képes megkarcolni, és mivel natúr, az ujjbegy is képes össze zsírozni. Ezért a munkafolyamatok során gumikesztyűben dolgozunk. Szerintem a szomszédok nem tudják néha, hogy mit csinálunk, főleg mikor a párom gumikesztyűben megy ki a postás elé....

A bőrre felrajzolt grafika körvonalát bele kell vágni a bőrbe. Ezt egy pici, penge éles körforgó késsel végezzük. Nagyon megterhelő a csukló számára, és hibázási lehetőség nincs. Hajszál pontosan kell a rajzolatot követni, és kellő mélységben kell a bőrt vágni, hogy a véset a végén szép legyen. Maga a vésés is egy igazi utazás. A sima vágott vonalak az utazás végén egy csodálatos képet adnak. Nekünk körülbelül 80 vésőnk van, és a készletet folyamatosan bővítjük, hogy minél precízebb alkotások kerülhessenek ki a kezeink közül. Ezek segítségével készül el a véset. Fontos a megfelelő véső kiválasztása, mert ettől függ a vonalak vastagsága, és a vésetek formássága. Egy műanyag fejű kalapács finom ütései alatt több órás munkával születnek a 3D-s vésetek. Ez hasonló, mint a kőfaragó vagy fafaragó mesterek munkái, annyi a különbség, hogy nálunk nem történik anyag veszteség, hanem tömörítjük a bőrt.

Festés: miután megszáradt a bőr, jöhet a festés. Nagyon sokféle festéket használunk. Olaj, akril, alkoholos festékek adják a bázist, ezer és ezer színben, árnyalatban. A legtöbb vésett grafika pici méretű. Ezért a fő segítőnk itt a tűecsetek. Sok ember számára elképzelhetetlen, ahogy egy pénztárca művészi vésetének a megfestése akár több óra is lehet! A bőr nagyon érzékeny a festékre, itt sem lehet hibázni. Nagy precizitás, koncentrálás, és persze zavartalan környezet kell ehhez a folyamathoz. Ha elkészült a festés, utána olajozzuk, majd lezárjuk a bőrt, hogy vízhatlan és tartós legyen.

Varrás: A legtöbb termékünk kézi varrással készül. Sokkal tartósabb és megbízhatóbb, mint a gépi varrás. Egyszerre 2 tűvel dolgozunk, egymással szembe történnek az öltések, ezáltal minden egyes öltés önzáródó, nem bomlik tovább ha valahol esetleg megsérül a cérna. A hátránya viszont az idő. Egy átlagos táska össze varrása is minimum fél napot vesz igénybe, de a tartóssága viszont magáért beszél.

Viaszolás: Az alkotás utolsó lépcsője. Méhviasszal kenjük le a bőrt, majd utána fényesítjük. Gyönyörű fényt ad neki, nagyon finom az illata, puhítja a bőrt , csodás érzés utána kézbe venni a kész alkotást.

...Szeretjük ezt a kis varázslatos világot. Itt vagyunk igazán önmagunk. Megéljük a csodát minden nap. Néha maszatosan, néha festékesen, néha fáradtan, de igazán ragyogó szemmel...


A Tomthom Leather Facebook oldalunkon megtekintheti videóinkat, ami bemutatja a bőr vésésének néhány pillanatát.

Köszönjük, hogy velünk tartott műhelyembe pár percig, és végig kísérte egy alkotás születésének folyamatát.

Kis Rita - Tomthom Leather